Nieuws

Ook Terpstra en Bos actief op 1.000 meter
Gepubliceerd op vrijdag 9 oktober 2015 om 21:23

Naast Tom Dumoulin nemen ook Niki Terpstra en Theo Bos op vrijdag 16 oktober deel aan de Zwolse 1.000 meter Tijdrit, het sportieve evenement dat wordt georganiseerd ter ere van de opening van de Boxem Tunnel. Met Terpstra en Bos is de organisatie er in geslaagd het deelnemersveld flink te versterken. De 31-jarige Terpstra werd eerder dit jaar voor de derde keer Nederlands kampioen op de weg. En sprintkanon Bos (32) won al vijf gouden WK-medailles op de baan.

De Zwolse 1.000 meter Tijdrit wordt georganiseerd door bouwbedrijf Salverda, in samenwerking met Stichting Sport Evenementen en Stichting Sportief Zwolle. Bij deze spectaculaire race tegen de klok worden wielrenners uitgedaagd om de snelste tijd op de klokken te zetten over een afstand van 1.000 meter. De finishlijn wordt getrokken in de Boxem Tunnel, hetgeen het evenement extra speciaal maakt. Bovendien kunnen de wielrenners bij het inrijden van de tunnel een hoge snelheid bereiken. Een snelheid die misschien wel hoger ligt dan de maximaal toegestane snelheid van 70 kilometer per uur!

De organisatie heeft voor de Zwolse 1.000 meter Tijdrit maar liefst zestig wielrenners geselecteerd, zowel dames als heren en jeugdrenners. Om 19.00 uur staat allereerst de jeugdsprint op het programma. Dit onderdeel wordt om 19.30 uur opgevolgd door de individuele tijdrit over 1.000 meter voor senioren. En niet alleen het deelnemersveld bij de heren is ijzersterk, ook bij de dames prijken prominente namen op de startlijst. Zo nemen onder meer Anna van der Breggen (Nederlands kampioen tijdrijden), Lucinda Brand (Nederlands kampioen op de weg), Amy Pieters en de Britse Lucy Garner deel aan de Zwolse 1.000 meter Tijdrit. Meest opvallende naam is misschien wel die van Loes Gunnewijk. De Zwolse beëindigde eerder dit jaar haar wielercarrière, maar stapt voor deze wedstrijd in eigen stad toch nog een keer op de fiets. Tot grote vreugde van de organisatie.

Net als bij een tijdrit in het profwielrennen wordt er achter elkaar gestart. Het parcours van 1.000 meter wordt volledig verlicht. De finishlijn komt in de Boxem Tunnel te liggen. Diegene met de snelste tijd mag plaats nemen op de ‘hot seat’ en blijft daar zitten totdat zijn/haar tijd wordt verbroken. Daarnaast is er ook een prijs voor diegene met de hoogste snelheid op de finishlijn in de Boxem Tunnel. Tijdritspecialist Tom Dumoulin gaat vrijdag 16 oktober als allerlaatste van start. De Zwolse 1.000 meter Tijdrit en daarmee de officiële opening van de Boxem Tunnel wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel, de gemeente Zwolle, Salverda en ondersteunende partners. Rond de klok van 21.00 uur eindigt het sportieve festijn met spectaculair vuurwerk.

Informatie voor publiek
De sportieve opening van de Boxem Tunnel in Zwolle is vrijdag 16 oktober vrij toegankelijk voor publiek. Voor belangstellenden wordt sportpark De Verbinding, aan de Sportlaan 4 in Zwolle, ingericht als centraal middelpunt. Of je nu te voet, per fiets of per auto komt, als bezoeker word je vanaf daar verder begeleid. Je kunt een kijkje nemen aan de start, langs het parcours of bij de finish. Het parcours kent een afstand van 1.000 meter, oftewel prima te voet af te leggen. Gedurende de avond is er voldoende gelegenheid te genieten van het evenement en het spectaculaire vuurwerk als slotstuk. De organisatie vraagt bezoekers tot slot rekening te houden met het feit dat de wijk nog in aanbouw is. Richting de tunnel ontbreekt straatverlichting en zijn voet- en fietspaden nog niet optimaal ingericht. De Zwolse 1.000 meter Tijdrit begint om 19.00 uur. Kijk voor meer info op www.boxemtunnel.nl.

Meer nieuws