Nieuws

‘Local heroes’ rijden 1.000 meter volle bak
Gepubliceerd op donderdag 15 oktober 2015 om 09:32

De Zwolse 1.000 meter Tijdrit is niet alleen voor nationale wielerhelden. In en rond de Boxem Tunnel komen vrijdagavond ook ‘local heroes’ in actie, waaronder Bas Tietema en Rick Mensink. De twee Zwolse wielervrienden kruisen de degens met mannen als Tom Dumoulin en Niki Terpstra, maar ook met elkaar. “We maken er onderling wel grappen over, maar voor Bas eindigen is geen doel op zich”, lacht Mensink.

Een wielerwedstrijd in Zwolle is voor een Zwolse wielrenner uiteraard altijd speciaal. Rond de routes is alles bekend terrein, voor verrassingen kom je niet te staan. En rijden voor thuispubliek, dat is ook altijd leuk. De Zwolse 1.000 meter Tijdrit van komende vrijdag is echter voor iedereen nieuw. Ook voor Bas Tietema en Rick Mensink, Zwollenaren in hart en nieren, is het gissen. “Ik heb alleen op de baan wel eens een tijdrit van een kilometer gereden, maar dat is toch anders. Ik ga het gewoon ervaren”, vertelt Mensink. Tietema ziet het vooral als een leuk evenement. “Het is een mooie afsluiter van mijn seizoen. Nog één keer een kilometer volle bak gaan en dan vakantie. Hartstikke leuk.”

De topsnelheden liggen vrijdag mogelijk erg hoog. De deelnemers beginnen met een staande start, maar toch kan er nog een aardige snelheid worden gehaald. “Het is gewoon gas geven, je kan nergens iets laten liggen. Het is te kort om ergens iets goed te maken. Een tactiek uitstippelen heeft ook geen zin”, weet Mensink. Collega Tietema, uitkomend voor het beloftenteam van BMC, denkt dat mensen zich verkijken op de afstand. “Ga maar eens hardlopen en dan een kilometer lang sprinten. Dat gaat haast niet. Het is net te lang om de hele tijd te sprinten.”

Wat er van de Zwolse helden verwacht kan worden, dat weten ze eigenlijk zelf ook niet. “Ik vind het echt een hartstikke mooi evenement en het is weer eens wat anders. Het is voor het publiek ook mooi dat er wat grote namen komen. Maar wat ik zelf kan laten zien, ik heb eigenlijk geen idee”, stelt Tietema. Voor Mensink, die vrijwel nooit tegen mannen als Dumoulin en Theo Bos fietst, is het een mooie kans om zich te meten. “Het zegt niet echt iets over je kwaliteiten als wielrenner, maar het is leuk om te zien of ik op dit vlak met ze mee kan. Als ik alles uit die kilometer haal, dan ben ik tevreden. En hopelijk heeft het publiek dan een mooie avond gehad.”

Informatie voor publiek
De sportieve opening van de Boxem Tunnel in Zwolle is vrijdag 16 oktober vrij toegankelijk voor publiek. Voor belangstellenden wordt sportpark De Verbinding, aan de Sportlaan 4 in Zwolle, ingericht als centraal middelpunt. Of je nu te voet, per fiets of per auto komt, als bezoeker word je vanaf daar verder begeleid. Je kunt een kijkje nemen aan de start, langs het parcours of bij de finish. Het parcours kent een afstand van 1.000 meter, oftewel prima te voet af te leggen. Gedurende de avond is er voldoende gelegenheid te genieten van het evenement en het spectaculaire vuurwerk als slotstuk. De organisatie vraagt bezoekers tot slot rekening te houden met het feit dat de wijk nog in aanbouw is. Richting de tunnel ontbreekt straatverlichting en zijn voet- en fietspaden nog niet optimaal ingericht. De Zwolse 1.000 meter Tijdrit begint om 19.00 uur. Kijk voor meer info op www.boxemtunnel.nl.

Meer nieuws