Nieuws

Laatste kunstje Gunnewijk gaat pijn doen
Gepubliceerd op woensdag 14 oktober 2015 om 11:36

Voor Loes Gunnewijk is de Zwolse 1.000 meter Tijdrit haar aller-, aller-, allerlaatste kunstje in wedstrijdverband. Eind juni nam de Zwolse afscheid van het profpeloton, met daarbij de gedachte dat het haar laatste wedstrijd zou zijn. Maar voor de opening van de Boxem Tunnel maakt ze vrijdag nog één keer een uitzondering. “In eigen stad, zelfs in de eigen wijk. Daar zeg je geen nee tegen”, vertelt Gunnewijk.

De 34-jarige Gunnewijk besloot in mei van dit jaar per direct te stoppen met professioneel wielrennen. De Zwolse wilde in eerste instantie het lopende seizoen nog afmaken, maar besloot uiteindelijk toch anders. Het was in mei al gedaan. Vervolgens ging het wielrennen op een lager pitje en deed ze het voornamelijk alleen nog voor het plezier. Ritjes met vrienden, lekker zonder wattage- en snelheidsmeter. “Fietsen voor de gezelligheid, dat is wat ik nu doe”, schetst Gunnewijk. “Natuurlijk blijft het spelletje nog wel leuk. Soms doe ik met wat vrienden nog wel eens een potje sprinten of zo, maar niet meer dan dat. Ik fiets nog twee keer per week, maar puur voor het plezier.”

De tijdrit bij de Boxem Tunnel wordt vrijdagavond dan ook een hele onderneming. De afstand is slechts een kilometer, maar toch verwacht Gunnewijk dat ze uitgeput aan de finish staat. “Hoe korter de afstand, hoe meer pijn het doet. Ik heb wel eens een criterium van 30 kilometer gereden en dat was echt zo pittig. Het gaat keihard, omdat iedereen denkt dat het maar een korte afstand is”, legt de voormalig profrenster uit. Het lichaam gaat pijn lijden, dat weet ze zeker. “Mijn longen en benen gaan zeker weten protesteren ja. Bij Tom Dumoulin is dat ook zo, alleen gebeurt het bij hem pas na 900 meter. Bij mij is dat nu iets eerder. En ik heb ook geen tijdritfiets meer, dus het moet op de gewone.”

Het kan maar zo zijn dat Gunnewijk na de Zwolse 1.000 meter Tijdrit nooit meer een wedstrijd rijdt. Ze nam in juni al afscheid van het profpeloton en krijgt vrijdag ook in Zwolle nog een officieel afscheid aangeboden. “Ik had niet verwacht dat ik ook in Zwolle een afscheid zou krijgen. Ik vond het afscheid in juni al leuk en dat is nu weer zo. Het is mooi om de waardering te krijgen”, weet Gunnewijk. Ze verwacht dat er veel publiek langs het parcours staat. “Ik hoorde dat er veel van de Hanzerenners komen en zo hoor ik nog wel meer geluiden. De Boxem Tunnel is vrijdag ‘the place to be’! Het wordt heel spectaculair.”

Informatie voor publiek
De sportieve opening van de Boxem Tunnel in Zwolle is vrijdag 16 oktober vrij toegankelijk voor publiek. Voor belangstellenden wordt sportpark De Verbinding, aan de Sportlaan 4 in Zwolle, ingericht als centraal middelpunt. Of je nu te voet, per fiets of per auto komt, als bezoeker word je vanaf daar verder begeleid. Je kunt een kijkje nemen aan de start, langs het parcours of bij de finish. Het parcours kent een afstand van 1.000 meter, oftewel prima te voet af te leggen. Gedurende de avond is er voldoende gelegenheid te genieten van het evenement en het spectaculaire vuurwerk als slotstuk. De organisatie vraagt bezoekers tot slot rekening te houden met het feit dat de wijk nog in aanbouw is. Richting de tunnel ontbreekt straatverlichting en zijn voet- en fietspaden nog niet optimaal ingericht. De Zwolse 1.000 meter Tijdrit begint om 19.00 uur. Kijk voor meer info op www.boxemtunnel.nl.

Meer nieuws